normele de utilizare şi de întreţinere a ferestrelor de mansardă FAKRO

Pentru a asigura o bună funcţionare pe toată durata lor de viaţă, se recomandă respectarea normelor de întreţinere şi utilizare a ferestrelor de mansardă FAKRO.
Pentru curăţare, nu este permisă utilizarea substanţelor combustibile în special în cazul ferestrelor din PVC (PTP, PTP-V şi PPP).
Design-ul balamalelor utilizate la următoarele tipuri de ferestre Fakro, permite rotirea ferestrei cu 180°, pentru o curăţare uşoară:
- ferestre cu articulare mediană FTS, FTP, FTU şi PTP
- ferestre cu dublă articulare FPP, PPP şi FEP.
Ferestrele cu articulare supramediană, permit rotirea la 160 °.
Blocatorul situat în tocul ferestrei asigură fixarea acesteia în poziţia deschis.

 

Întreţinerea ferestrelor de mansardă cu tâmplarie din lemn

Întreţinerea:


Pentru a asigura o bună protecţie a elementelor din lemn, se recomandă să efectueze periodic lăcuirea în felul următor:

• pentru a îndepărta praful, curăţaţi suprafaţa ce urmează a fi lăcuită, folosind apă curată sau cu detergent. Nu folosiţi pentru curăţare lichide ce conţin amoniac!
• în timpul lăcuirii, este important să nu se acopere elementele de identificare a produsului
• în funcţie de condiţiile de utilizare, lăcuirea trebuie să fie efectuată la interval de 2-5 ani.

În cazul apariţiei unor deteriorări cauzate de o utilizare necorespunzătoare, zona afectată trebuie să fie protejată urmând paşii de mai jos:
• curăţaţi zona cu hârtie abrazivă-grad 180-220 sau burete abraziv curat,
• cu ajutorul aspiratorului, îndepărtaţi particulele rezultate,
• pe zonele curăţate, aplicaţi două straturi de vopsea pe baza de apa sau lac (în funcţie de tipul de finisaj).


Utilizarea ferestrelor de mansardă cu tâmplărie din lemn:
• în cazul folosirii benzii, aceasta trebuie să fie înlăturată imediat după instalare, având grijă să nu deterioraţi produsul,
• pentru a evita deteriorările cauzate de umezeala excesivă, clădirile în construcţie trebuie să fie foarte bine ventilate


Sticla

Producătorul informează că fenomenul de condens pe suprafaţa interioară a sticlei, poate apărea în funcţie de parametrii aerului - (temperatura şi umiditate) . Acest fenomen poate avea loc numai atunci când ventilaţia insuficientă este asociată cu o umiditate excesivă. Este recomandată, deci, ventilarea şi încălzirea corespunzătoare.
Efectul de condens care apare pe suprafaţa exterioară a sticlei, dovedeşte proprietăţile izolante ale sticlei (buna izolare termică), nicidecum o defecţiune a produsului.


Balamalele

Pentru o bună întreţinere, la interval de câţiva ani, balamalele ferestrelor trebuie să fie unse.Pentru o bună întreţinere, la interval de câţiva ani, balamalele ferestrelor trebuie să fie unse.

 

 

 

 

 

 

 


Curăţarea frunzelor, gheţei, zăpezii şi altor materii din jurul ferestrei de mansardă

Frunzele şi alte elemente care se pot aduna în jurul ferestrei de mansardă ar trebui îndepărtate, cel puţin o dată pe an, pentru a se asigura drenajul apei de ploaie.

De asemenea, se recomandă îndepărtarea zăpezii şi gheţei acumulată în jurul ferestrei, pentru a asigura fluxul de apă din topirea zăpezii.

 

 

 

 


De ce este ventilaţia atât de importantă?

Cauzele formării vaporilor de apă în interiorul camerei sunt multiple (gătitul, spălatul vaselor, udarea plantelor, etc). Umiditatea provenită din toate aceste activităţi, ar trebui să fie eliminată, în timp ce fluxul de aer proaspăt ar trebui să fie menţinut prin diferite mijloace.


Este deosebit de importantă ventilarea, în special în cazul clădirilor noi, care au, iniţial, o umiditate mai mare ca urmare a lucrărilor de construcţie (tencuieli, zidărie şi zugrăvit).


Ce este condensul?

Condensul apare atunci când aerul umed cald vine în contact cu suprafeţele reci. Se poate observa pe partea interioară a parbrizului maşinii în timpul ploii sau pe ochelari atunci când, în timpul iernii, intrăm într-o cameră caldă.


Având în vedere natura şi localizarea acestora, ferestrele montate în acoperiş sunt deosebit de sensibile la condens, care, dacă apare, este un semn al excesului de umiditate din cameră.


Cum reducem condensul?

Cel mai bun mod de a reduce condensul este asigurarea unei ventilaţii eficiente. Pentru ca sistemul de ventilaţie să funcţioneze corect, trebuie să fie asigurat în mod constant accesul aerului proaspăt prin ferestre şi prizele de aer.


Condensul poate fi, astfel, limitat prin utilizarea atentă a elementelor de încălzire (direct sub fereastră), precum şi prin instalarea garniturilor de sub ferestrele verticale din combinaţie. În cazul montării unui pervaz, trebuie să rămână loc între acesta şi perete, pentru a asigura o circulaţie adecvată a aerului.


Ce soluţie aplică FAKRO pentru a reduce fenomenul de condens?

Clapeta de aerare din dotarea ferestrelor de mansardă FAKRO, asigură un flux constant de aer proaspăt chiar şi atunci când ferestrele sunt închise. Pentru a creşte volumul de aer proaspăt care intră în cameră fără a compromite securitatea, mânerul de operare permite fixarea ferestrei în trei poziţii. Blocatorul permite fixarea ferestrei în poziţia deschis.


Toate ferestrele FAKRO sunt echipate cu geamuri al căror coeficient U este de 1.0 W/m2K .