Service

Întreținerea


The rules of usage and maintenance of FAKRO roof windows

Pentru a vă bucura de ferestrele de mansardă o perioadă cât mai lungă, trebuie respectate câteva operațiuni periodice de minimă întreținere a acestora.

Construcția următoarelor modele permite deschiderea și rotirea cercevelei cu 180°, în vederea curățării sticlei exterioare: 

 • Ferestrele cu articulare mediană FTP, FTU, PTP
 • Ferestrele cu dublă articulare FPP, PPP și FEP

În cazul ferestrelor cu articulare supramediană, cerceveaua poate fi rotită la 160°. Blocatorul amplasat în cercevea permite fixarea ferestrelor în poziția deschisă pentru curățarea ușoară a sticlei exterioare.

 

 


Maintenance and renovation of lacquers and coatings - wooden windowsÎntreținerea:

Pentru elementele din lemn lăcuit sunt recomandate următoarele operațiuni:

 • Îndepărtarea prafului prin ștergere cu apă curată (sau cu foarte puțin detergent).
 • Nu utilizați lichide care conțin amoniac.
 • Lăcuirea cu lac acrilic a elementelor din lemn se va face o dată la fiecare interval de 2-5 ani, în funcție de condițiile de utilizare. În timpul lăcuirii, este important ca lacul să nu acopere garniturile.

Zonele cu deteriorări mecanice apărute în timpul utilizării trebuie protejate astfel:

 • Curățați zonele deteriorate cu hârtie abrazivă (șmirghel) de 180-220,
 • Îndepărtați praful rezultat, utilizând un aspirator.
 • Pe zonele astfel curățate, aplicati două straturi de lac acrilic (pe bază de apă).
 • În cazul utilizării foliilor sau benzilor adezive de protecție, este important ca acestea sa nu deterioreze straturile de lac.
 • Ventilația este foarte importantă, în special pe durata construirii sau renovării, pentru a evita pătrunderea umezelii în elementele din lemn.
XMP XMP

XMU

XMU


În cazul în care umiditatea și temperatura ajung la punctul de rouă, pe suprafața interioară a geamului poate apărea fenomenul de condens. Cauzele apariției acestui fenomen sunt ventilația insuficientă asociată cu umiditate excesivă, nefiind asociat unui defect al produsului. Pentru remediere, se recomandă ventilarea și încălzirea corespunzătoare a încăperii.

Apariția condensului pe sticla exterioară evidențiază calitatea superioară a pachetului de geam termopan (parametri buni de izolare termică), nu un defect al produsului.


HingesHinges

Se recomandă gresarea periodică a feroneriei ferestrelor de mansardă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leaves, ice, snow and other dirt around the roof window

Este necesară curățarea cel puțin anuală a jgheaburilor ferestrelor de mansardă, îndepărtând frunzele și orice alte elemente care pot obstrucționa drenarea apei.

În plus, este recomandat ca zăpada și gheața acumulate în jurul ferestrelor să fie îndepărtate, astfel încât să permită drenarea eficientă a apei rezultate în urma topirii acestora.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gătitul, spălarea vaselor, udarea plantelor, respirația etc. toate acestea contribuie la formarea vaporilor în interiorul locuinței.  Vaporii astfel formați trebuie eliminați printr-un sistem de ventilație, în timp ce fluxul de aer proaspăt trebuie menținut prin deschiderea periodică a ferestrelor. Acest aspect este cu atât mai important în cazul locuințelor noi care au, inițial, un grad mai ridicat de umiditate ca rezultat al lucrărilor de construcție (tencuieli, tapetări, zidărie și zugrăveli).

Why the ventilation is so important?

 


What is condensation?Condensul se formează oriunde aerul cald și umed intră în contact cu suprafețele reci. Îl putem vedea pe suprafața interioară a parbrizului unei mașini în timpul unei ploi sau pe lentilele ochelarilor atunci când, în timpul iernii, intrăm de afară într-un spațiu încălzit.

Datorită amplasării lor, ferestrele de mansardă sunt în mod deosebit expuse fenomenului de condens care, atunci când apare, este un semn de umiditate excesivă în interiorul încăperii.

 

 

 

 

 

 


How to reduce condensation?Cea mai buna modalitate a a reduce apariția condensului este utilizarea unui sistem de ventilație complet funcțional. Pentru ca sistemul de ventilație să funcționeze corect, trebuie asigurat un flux constant de aer proaspăt în locuință.

De asemenea, fenomenul poate fi limitat prin amplasarea corectă a surselor de căldură sub ferestre precum și construirea corectă a spaletului in jurul ferestrei.

 

 

 

 

 


   What solution are applied in FAKRO roof windows to reduce condensation?

Dacă aveți un sistem de extracție a aerului umed și uzat (ex.: hotă în bucătărie și ventilatoare în băi), clapeta de aerare utilizată la ferestrele de mansardă FAKRO asigură un flux constant de aer proaspăt și atunci când ferestrele sunt închise. Mai mult, mânerul permite fixarea ferestrelor în în două poziții de întredeschis, crescând astfel volumul de aer care intră în locuință fără a afecta siguranța.

Toate ferestrele de mansardă FAKRO sunt echipate cu geamuri eficiente energetic, cu coeficient de transfer termic U de 1.0 W/m2K.