Pentru a vă bucura de ferestrele de mansardă o perioadă cât mai lungă, trebuie respectate câteva operațiuni periodice de minimă întreținere a acestora.
Construcția următoarelor modele permite deschiderea și rotirea cercevelei cu 180°, în vederea curățării sticlei exterioare:
În cazul ferestrelor cu articulare supramediană, cerceveaua poate fi rotită la 160°. Blocatorul amplasat în cercevea permite fixarea ferestrelor în poziția deschisă pentru curățarea ușoară a sticlei exterioare.
Întreținerea:
Pentru elementele din lemn lăcuit sunt recomandate următoarele operațiuni:
Zonele cu deteriorări mecanice apărute în timpul utilizării trebuie protejate astfel:
![]() |
XMU |
În cazul în care umiditatea și temperatura ajung la punctul de rouă, pe suprafața interioară a geamului poate apărea fenomenul de condens. Cauzele apariției acestui fenomen sunt ventilația insuficientă asociată cu umiditate excesivă, nefiind asociat unui defect al produsului. Pentru remediere, se recomandă ventilarea și încălzirea corespunzătoare a încăperii.
Apariția condensului pe sticla exterioară evidențiază calitatea superioară a pachetului de geam termopan (parametri buni de izolare termică), nu un defect al produsului.
Se recomandă gresarea periodică a feroneriei ferestrelor de mansardă.
Este necesară curățarea cel puțin anuală a jgheaburilor ferestrelor de mansardă, îndepărtând frunzele și orice alte elemente care pot obstrucționa drenarea apei.
În plus, este recomandat ca zăpada și gheața acumulate în jurul ferestrelor să fie îndepărtate, astfel încât să permită drenarea eficientă a apei rezultate în urma topirii acestora.
Gătitul, spălarea vaselor, udarea plantelor, respirația etc. toate acestea contribuie la formarea vaporilor în interiorul locuinței. Vaporii astfel formați trebuie eliminați printr-un sistem de ventilație, în timp ce fluxul de aer proaspăt trebuie menținut prin deschiderea periodică a ferestrelor. Acest aspect este cu atât mai important în cazul locuințelor noi care au, inițial, un grad mai ridicat de umiditate ca rezultat al lucrărilor de construcție (tencuieli, tapetări, zidărie și zugrăveli).
Datorită amplasării lor, ferestrele de mansardă sunt în mod deosebit expuse fenomenului de condens care, atunci când apare, este un semn de umiditate excesivă în interiorul încăperii.
Cea mai buna modalitate a a reduce apariția condensului este utilizarea unui sistem de ventilație complet funcțional. Pentru ca sistemul de ventilație să funcționeze corect, trebuie asigurat un flux constant de aer proaspăt în locuință.
De asemenea, fenomenul poate fi limitat prin amplasarea corectă a surselor de căldură sub ferestre precum și construirea corectă a spaletului in jurul ferestrei.
Dacă aveți un sistem de extracție a aerului umed și uzat (ex.: hotă în bucătărie și ventilatoare în băi), clapeta de aerare utilizată la ferestrele de mansardă FAKRO asigură un flux constant de aer proaspăt și atunci când ferestrele sunt închise. Mai mult, mânerul permite fixarea ferestrelor în în două poziții de întredeschis, crescând astfel volumul de aer care intră în locuință fără a afecta siguranța.
Toate ferestrele de mansardă FAKRO sunt echipate cu geamuri eficiente energetic, cu coeficient de transfer termic U de 1.0 W/m2K.
Copyright © 2014 FAKRO. All rights reserved.