Ce ferestre de acoperiș să alegi?

Asemenea performanțe implică perfecționarea continuă a fiecărei ferestre de mansardă proiectate.

Inovațiile FAKRO au impus noi standarde în domeniu și au adus viitorul în prezent. Ferestrele FAKRO sunt proiectate nu numai pentru confort și utilizare ușoară, ci și pentru eficiență și funcționalitate.

Ferestrele de mansardă sunt o soluție foarte utilizată în construcțiile moderne. Diferitele modele permit alegerea corectă a ferestrelor, în funcție de tipul și caracterul camerei: cu profile din lemn sau din PVC, cu articulare mediană, cu dublă articulare, cu articulare supramediană, pentru case pasive sau cu înaltă eficiență energetică, ferestre de mansardă tip balcon, panoramice, atic, ferestre de mansardă non-standard, de evacuare a fumului și multe alte modele.

Tipuri de ferestre de mansardă

Ferestrele cu articulare mediană sunt cea mai populară soluţie datorită confortului şi uşurinţei în utilizare. Există mai multe tipuri de ferestre de mansardă cu articulare mediană, care diferă în privinţa parametrilor tehnici şi a dotărilor. Astfel, pot fi folosite în diferite încăperi ale mansardei. Ferestrele cu profile din lemn sunt montate în încăperile standard ale mansardei (dormitoare, camere pentru copii sau coridoare). În încăperi cu un nivel ridicat de umiditate (bucătării, băi, spălătorii, uscătorii) pot fi folosite ferestre speciale cu profile din PVC sau lemn lăcuit în trei straturi cu lac poliuretanic alb. Pentru clădiri unde se pune accent pe economisirea energiei, se recomandă ferestre cu geamuri foarte eficiente energetic, iar pentru clădirile pasive există ferestre speciale FTT Thermo U8.

Acest tip de ferestre de mansardă există și în variantele electrice Z-Wave sau WiFi, echipate cu senzor de ploaie care închide automat cerceveaua în timpul ploii.

Sunt disponibile următoarele tipuri de ferestre de mansardă:

 

Ferestrele cu articulare mediană unde unde balamalele sunt amplasate la jumătatea înălţimii ferestrei. Mânerul de operare montat în partea de jos a ferestrei permite operarea uşoară. Mânerul asigură şi blocarea în două poziţii de întredeschis. Acest tip de ferestre de mansardă pot fi dotate și ulterior cu sistem electric de acționare.

Tipuri de ferestre de mansardă

 

 

Tipuri de ferestre de mansardă

Ferestre cu dublă articulare - cu două funcții separate de deschidere a cercevelei: prin articulare mediană sau prin articulare superioară:

  • mânerul de operare montat în partea de jos permite operarea ușoară și fixarea ferestrei în două poziții de întredeschis;
  • curățare facilă a geamului exterior și operarea accesoriilor exterioare atunci când fereastra este rotită și blocată la 180°;
  • gamă largă de accesorii interioare și exterioare;
  • unghiul de instalare: între 15 şi 55° (la comandă până la 85°).

 

 

Ferestre cu articulare supramediană – pivotarea ferestrelor la o înălţime mai mare (deasupra liniei mediane), astfel încât chiar şi o persoană înaltă poate să se apropie de marginea ferestrei deschise. Lemn lăcuit în două straturi cu lac acrilic ecologic cu aspect natural. Ferestrele se pot roti până la 160° în vederea curăţării geamului exterior.

Tipuri de ferestre de mansardă

 

 

Tipuri de ferestre de mansardă

ferestrele atic – se montează în peretele vertical, la întâlnirea cu planul acoperişului, pentru a se combina cu ferestrele de mansardă FAKRO. Asigură o cantitate mai mare de lumină în încăpere și vedere panoramică în exterior.

 

 

ferestre balcon - ferestre inovatoare, în două canaturi suprapuse, cu dimensiuni generoase care, prin simpla deschidere, se transformă într-un balcon ce ne invită la aer curat şi de unde putem admira peisajul panoramic. Fabricate din lemn de pin de cea mai bună calitate, stratificat și impregnat cu fungicid în vid.

Tipuri de ferestre de mansardă

 

 

Tipuri de ferestre de mansardă

ferestre termoizolante de acces pe acoperiș - combină avantajele ferestrelor de mansardă cu avantajele ferestrelor de acces pe acoperiș: asigură lumină naturală, permit aerisirea încăperii și oferă acces ușor și sigur la acoperiș pentru.

 

Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem ferestrele de mansardă

1. Suprafața vitrată și tipul încăperii. Cantitatea corectă de lumină naturală dintr-o încăpere este stabilită ca raport între suprafața vitrată și suprafața podelei. În cazul camerelor locuibile, acest raport trebuie să fie de cel puțin 1:12, iar în cazul încăperilor în care, datorită destinației lor, lumina naturală este foarte importantă, raportul trebuie să fie minim 1:8.

De exemplu, pentru a calcula necesarul de suprafață vitrată pentru iluminarea unei camere cu o suprafață de 15 m2:

1 m2 ............. 8 m2

   x  ............ 15 m2

x = 15x1:8 = ~1,9 m2

Deci, pentru a lumina o cameră cu suprafața de 15 m2, ar fi optimă instalarea unor ferestre de mansardă în suprafață de aproximativ 2 m2.

Sunt disponibile atât ferestre de mansardă cu profile din lemn de pin de cea mai bună calitate, cât și ferestre de mansardă cu profile din PVC.

Alegerea dimensiunii corecte a ferestrelor de mansardă este foarte importantă. De reținut că suprafața ferestrei de mansardă trebuie să reprezinte aproximativ 10% din suprafața podelei.

Referitor la amplasarea ferestrelor pe acoperiș, recomandăm montarea mai multor ferestre de dimensiuni mai mici în diferite locuri pe acoperiș, această variantă oferind o luminare mai bună a încăperii decât în cazul montării unei singure ferestre de dimensiuni mari.

 

Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem ferestrele de mansardă

 

2. Înclinația acoperișului și înălțimea la care vor fi montate

În clădirile a căror înălțime nu depașește 25m, distanța de la marginea de jos a ferestrei până la podea trebuie să fie de minim 0.85m. În cazul în care clădirea are o înălțime mai mare, această distanță trebuie sa fie de minim 1.1m. Trebuie menționat că, cu cât ferestrele sunt montate la înălțime mai mare față de podea, cu atât cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăpere va fi mai mare. Ferestrele FAKRO au mânerul de acționare amplasat în partea de jos pentru a permite o operare ușoară a ferestrelor montate la înălțimea optimă (situația ideală este ca marginea de jos a ferestrelor sa fie situată la 1.1-1.4m față de nivelul podelei).

 

3. Tipul profilului

Ferestrele de mansardă FAKRO sunt fabricate din materii prime de cea mai bună calitate și utilizând cele mai noi tehnologii pentru a le asigura durabilitatea, funcționalitatea, siguranța și parametri excelenți de izolare termică.

Alegerea tipului de profil depinde de preferințele individuale și de climatul interior.

Modelele din lemn se vor potrivi interioarelor în care acest material este dominant. Durabilitatea ferestrelor este obținută prin impregnarea cu fungicid în vid și lăcuirea lemnului de pin de cea mai bună calitate.

Pentru încăperile cu nivel periodic ridicat de umiditate (băi, bucătării), recomandăm ferestrele de mansardă din lemn de pin lăcuit în trei straturi cu lac poliuretanic alb.

De asemenea, oferim și ferestre de mansardă cu profile din PVC, recomandate atât în încăperile cu nivel ridicat de umiditate cât și în spații care necesită întreținere ușoară (ex. săli de sport). Profilele multicamerale au armătură din oțel galvanizat. Materialul nu absoarbe umezeala, ferestrele fiind durabile și rezistente la coroziune. Sunt disponibile și în variantele de culoare stejar auriu sau pin.

 

Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem ferestrele de mansardă                                        Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem ferestrele de mansardă

 

 

 

Montajul ferestrelor de mansardă

Montajul ferestrelor de mansardă

 

Pentru a asigura montajul corect al ferestrelor în structura acoperișului sunt necesare rame de etanșare. Proiectate cu precizie, elementele ramelor permit o îmbinare etanșă a ferestrelor cu materialul învelitor. Rolul ramelor este atât drenarea eficientă a apei, cât și protecția împotriva vântului. 

Deoarece există o gamă foarte largă de învelitori, în oferta FAKRO există mai multe tipuri de rame de etanșare. Acestea sunt fabricate din tablă de aluminiu și protejate cu vopsea poliesterică.

Cel mai important aspect în procesul montajului este asigurarea  gradului maxim de hidro și termoizolație în jurul ferestrelor de mansardă. În acest scop se utilizează accesoriile pentru montaj FAKRO. Prin utilizarea acestor produse se simplifică și reduce durata montajului dar, totodată, pot fi prevenite anumite erori de montaj. Deasemenea, prin folosirea accesoriilor pentru montaj, durata de viață a ferestrelor de mansardă este prelungită. Recomandăm deci utilizarea accesoriilor pentru montajul tuturor ferestrelor de mansardă, costul lor fiind nesemnificativ raportat la durata de utilizare.

Atât instalarea, cât și înlocuirea ferestrelor de mansardă trebuie efectuate de o echipă profesionistă.

Ferestrele de mansardă FAKRO combină siguranța, funcționalitatea, durabilitatea și designul elegant.

Ferestrele de mansardă reprezintă soluția optimă pentru luminarea construcțiilor moderne. Ele asigură o bună luminare și o ventilație corespunzătoare a interiorului încăperii, dar și o priveliște nemărginită către exterior. Caracteristicile unice ale ferestrele FAKRO: eficiența energetică, siguranța în utilizare, funcționalitatea și durabilitatea acestora le face imbatabile, fiind perfecte pentru aproape orice tip de acoperiș. Designul ferestrelor de mansardă FAKRO, orientarea lor spre cer, asigură mult mai multă lumină naturală decât prin ferestrele verticale. Dotarea ferestrelor de mansardă FAKRO cu clapetă de aerare automată oferă cantitatea optimă de aer proaspăt în mansardă și protejează împotriva răcirii încăperii. Designul adecvat al ferestrelor de mansardă FAKRO asigură un bilanţ energetic sustenabil, reprezentat de diferenţa dintre aportul solar și pierderile de căldură.